Põhja-Tallinna toitlustusasutuste kontrollkäikude tulemused on kurvastavad
Päästeameti põhja päästekeskuse inspektorid kontrollisid 21.–30. aprillini Põhja-Tallinna toitlustusasutuste tuleohutust. Rohkem kui pooltes kontrollitud asutustes oli puudusi.
Aprillis kontrolliti 74 söögikohta. Vaid 33-s oli tuleohutusega kõik korras. Seega rohkem kui pooltes ehk 41-s kontrollitud asutustes oli tuleohutusega probleeme. Lühimenetlusega määrati 38 trahvi. Ühe trahvi suurus on 80 eurot. Kolmel korral alustati ka haldusmenetlust.
“Vaatamata kehvale üldpildile on positiivne, et nii mõneski kohas olid asjad korras, töötajad tuleohutusalasest koolitatud ja paigaldised hooldatud. Neis kohvikutes, kus asjalood olid kehvasti, selgitasime töötajatele, miks on tuleohutusnõuded vajalikud,” märkis põhja päästekeskuse ohutusjärelevalve büroo peainspektor Stanislav Tõnissaar.
Tuleohutusnõuete vajalikkust ilmestab eile juhtunud sündmus, kui päeval põles Kopli tänava restorani katus. Sama asutus jäi inspektoritele silma ka kontrollkäikude ajal ja neile määrati lühimenetlusega trahv tulekustutite kontrollimata jätmise eest. Õnneks olid eile tulekustutid töökorras ning töötajate oskus neid korrektselt kasutada päästis restorani raskematest tagajärgedest. Loodetavasti aitas tulekahju restorani omanikul kinnistada töökorras esmaste tulekustutusvahendite olemasolu vajadust.
Käikude ajal kontrolliti põhiliselt hoonete evakuatsiooniteede läbitavust, tulekustutusvahendite olemasolu ning nende õigeaegselt teostatud kontrolli ja hooldust. Pisteliselt vaadati veel ventilatsioonisüsteemide hooldatust, tulekahjusignalisatsioone ning teisi tuleohutuspaigaldisi.
Kõige levinum viga oli seotud takistatud evakuatsiooniteedega ja kontrollimata või puuduvate tulekustutitega.
Stanislavi sõnul on reidide peamine eesmärk selgitustöö ning mitte kunagi trahvimine. “Sellistest kontrollkäikudest peavad kasu saama söögikohtade omanikud ning töötajad, aga eelkõige peavad need pakkuma meelerahu nende asutuste külalistele. Külastaja ei peaks muretsema ja hea on ikka käia väljas söömas teadmisega, et õnnetuse korral saan ma restoranist kenasti ja kiirelt väljuda.”